Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě. Podle webu Statista.com se v roce 2019 po celém světě vypilo asi 165 milionů 60kilogramových pytlů kávy, což odpovídá necelým 10 milionům tunám kávy. Lidé si na kávě cení nejen její lahodnou chuť, ale především povzbuzující účinky.
Díky obsaženému kofeinu, nejkonzumovanější psychostimulační látce na světě, si lidé po požití kávy užívají zlepšené soustředění, nárůst energie, rychlejší reakce a celkově svěžejší mysl. Kofein ovšem povzbuzuje i po fyzické stránce: pomáhá při spalování tuku, čímž tělu poskytuje rychlé palivo, a zároveň díky němu v krvi vzrůstá hladina adrenalinu, který organismus nastartuje k fyzickému výkonu. Ten díky kofeinu může vzrůst až o 12 procent, jak zjistila studie britských odborníků z University of Luton z roku 2005.
Různé studie rovněž naznačují, že lidé pravidelně pijící průměrně tři šálky kávy denně méně trpí kardiovaskulárními onemocněními, je u nich nižší riziko mrtvice, ale třeba i diabetu 2. typu. Ve studii vědců z University of Minnesota provedené na téměř 37 tisících lidech bylo například zjištěno snížení rizika cukrovky 2. typu až o 30 procent při konzumaci průměrně 4 šálků kávy denně.
Na druhou stranu, pokud to lidé s kávou přehánějí, dostavují se i negativní účinky. Příliš vysoký příjem kofeinu může způsobit nespavost a úzkostné stavy, zvýšený krevní tlak, ale také zažívací problémy nebo gastroezofageální reflux. Předávkování kofeinem může způsobit také rhabdomyolýzu, což je tělesný stav, kdy dochází k rychlému rozkladu příčně pruhované svaloviny. Produkty tohoto rozkladu pronikají do krve a může nastat i selhání ledvin. V neposlední řadě je kofein návykový a při jeho nedostupnosti se dostavují abstinenční příznaky. Po odeznění povzbuzujících účinků se navíc může objevit zvýšená únava.
Kolik kávy tedy pít, aby člověk mohl využít její přínosy a nemusel se obávat rizik? Evropský úřad pro bezpečnost potravin doporučuje pro dospělého člověka jako maximální denní dávku 400 mg kofeinu, což je zhruba 5 až 6 šálků kvalitního espressa. Vždy je ale potřeba mít na paměti, že tolerance kofeinu je velmi individuální záležitostí a daná doporučení jsou jen obecná.
A dobré je také vědět, že existují i alternativní „povzbuzovače“ organismu, které mohou pro dodání energie sloužit stejně dobře jako káva, dokonce i lépe. Káva totiž lidský organismus „nakopne“ sice rychle, ale jen krátkodobě. Erebos, díky unikátní kombinaci 7 bylin, naopak umí energii dodávat kontinuálně. Je vyroben čistě přírodní cestou, louhováním, neobsahuje žádná aditiva a potěší i lahodnou, vyváženou chutí. A krom povzbuzujících účinků obsahuje i byliny, které jsou imunomodulační (Kozinec blanitý) a prospívají i naší imunitě a celkové odolnosti organismu. Pro kávisty tedy může být občasné nahrazení nebo doplnění kávy vítanou změnou nejen po stránce chuti ale i účinků.